Probiotyki Probiotyki – IBS

Suplementy probiotyczne są zwykle stosowane jako suplementy diety, w celu przywrócenia mikroflory w przewodzie pokarmowym. Przyjmowane jako suplement, organizmy probiotyczne są spożywane, pomagając uzupełnić przyjazne bakterie w jelicie grubym. Uważa się, że probiotyk jest ogólnie bezpieczny do spożycia, chociaż może czasami powodować reakcje alergiczne i inne problemy związane z bakteriami u niektórych osób. Jeśli masz jakiekolwiek obawy dotyczące rodzaju suplementu probiotycznego, który bierzesz, omów je z lekarzem lub pracownikiem służby zdrowia przed rozpoczęciem schematu suplementacji.

Jednym z najczęstszych zastosowań suplementów probiotycznych jest leczenie opornego na antybiotyki Staphylococcus aureus (SArea). Staphylococcus aureus jest jednym z najczęstszych szczepów Streptococcus aureus i jest powiązany z rozwojem wielu rodzajów chorób opornych na antybiotyki. Ponieważ stosowanie antybiotyków może ułatwiać wzrost Staphylococcus aureus, w tym opornego na antybiotyki Staphylococcus aureus (MRSA), naukowcy zbadali możliwość zastosowania probiotyków do kontroli i eliminacji MRSA. W niektórych przypadkach stwierdzono, że szczepy Staphylococcus aureus są odporne na standardowe zastosowania antybiotyków, w tym penicyliny i niektórych aminosalicylanów. Ponadto, ponieważ stosowanie antybiotyków może ułatwiać tworzenie opornych na antybiotyki bakterii S. aureus, w tym MRSA, naukowcy zbadali potencjał stosowania probiotyków w celu ograniczenia pojawiania się i rozprzestrzeniania się tej bakterii. Produkty probiotyczne mogą być również stosowane do zwalczania innych rodzajów infekcji i do promowania ogólnego stanu zdrowia przewodu pokarmowego.

W kilku badaniach zbadano wpływ probiotyków na szeroki zakres schorzeń, w tym zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, chorobę jelita drażliwego (CBD) i inne. Badania te wykazały, że stosowanie probiotyków jest korzystne w leczeniu kilku z tych schorzeń. Jednak wiele z tych badań przeprowadzono na małych grupach pacjentów, a wyniki mogą nie uogólniać wszystkich ludzi. Z tego powodu ważne jest, aby zrozumieć różne rodzaje suplementów probiotycznych i ich działanie. Ten przewodnik zawiera przegląd różnych rodzajów suplementów probiotycznych i ich działania.

Jeden z najbardziej znanych rodzajów probiotyków, Lactobacillus, zawiera wiele szczepów „dobrych” bakterii. Najpowszechniejszą bakterią probiotyczną w organizmie jest Streptococcus salivarius, zwany także „bakterią przyjazną”. Ten gatunek bakterii jest często stosowany w profilaktyce i leczeniu trądziku. Oprócz pożytecznych bakterii, niektóre bakterie Streptococcus salivarius mogą również wytwarzać toksyny, które podrażniają przewód pokarmowy i mogą przyczyniać się do zespołu jelita drażliwego lub innych chorób jelit, w tym choroby jelita drażliwego. Dlatego, oprócz wprowadzenia pożytecznych bakterii do przewodu pokarmowego, niektóre badania dotyczyły zastosowania probiotyków w leczeniu i zapobieganiu chorobom takim jak IBS, celiakia i zapalenie uchyłków.

Probiotyki narine są obecnie dostępne w szerokiej gamie szczepów, z których niektóre mają niską zawartość niektórych pożytecznych bakterii, a inne mają bardziej pożądane cechy. Zazwyczaj probiotyki dzieli się na trzy szerokie kategorie: acidophilus, bifidus i Streptococcus. Acidophilus to szczep probiotyczny o najwyższym dostępnym poziomie; może wspierać korzystne populacje drożdży w przewodzie pokarmowym, unikając jednocześnie szkodliwego wzrostu drożdży. Kilka badań sugeruje, że pacjenci z objawami IBS, którzy przyjmowali probiotyk beztlenowy o dużej sile działania, taki jak Lactobacillus reuteri, byli mniej narażeni na objawy niż osoby przyjmujące placebo. Podobnie wydaje się, że probiotyk o dużej sile działania, ale nie oparty na enzymach, taki jak Lactobacillus caseus, pomaga chorym na IBS bardziej niż placebo.

Dostępne są również szczepy probiotyczne dla osób z zespołem „nieszczelnego jelita”. Ten stan występuje, gdy normalna flora bakteryjna jest zaburzona przez szereg czynników, w tym wprowadzenie antybiotyków i zmiany diety. Występują nieprawidłowe poziomy zarówno dobrych, jak i złych bakterii, co prowadzi do obniżenia normalnych funkcji układu odpornościowego. Powoduje to produkcję zarówno złych, jak i dobrych bakterii, które są potrzebne do trawienia. Skutki tego zwiększonego poziomu bakterii mogą być bardzo zróżnicowane, powodując wszystko, od nietolerancji pokarmowej po alergie. Wiele osób cierpiących na IBS zgłasza znaczną poprawę po wprowadzeniu robotyki do swojej diety.